IMG_1485

Selvtillit: «Ut av komfortsonen» gjelder fortsatt

Jeg er blitt intervjuet av Ledernytt om selvtillit. Ikke fordi jeg alltid er så veldig «kånfident». Selvtillit handler mer om å stille seg opp på startstreken til tross for en vaklende tro.

Selvtillit er evnen til å tro på egne ferdigheter, derfor er selvtilliten knyttet opp til det vi gjør. Den utvikles utenfor komfortsonen, for når vi utfordrer oss selv og mestrer, bygger vi tro på at vi kan. «Mestre» er et litt tørt ord, syns jeg, men er egentlig er det en veldig saftig følelse som inntar oss.  Bare tenk deg når du har gjennomført noe som er utfordrende, krevende eller nytt, når du overkommer en frykt eller presterer på et nivå du tidligere ikke trodde at var mulig: Johoooo, jeg klarte det!! Mestring gir en fantastisk opplevelse av glede, tilfredshet og selvtillit. I hjernen din er det full fest. Belønningshormoner som dopamin danser rundt og pumper motivasjonen ut i deg, en motivasjon som gir deg lyst til å prøve igjen i fremtiden. Og så går festen over i en dyp indre ro og en forsterket tro på egne evner. Inntil du står på startstreken igjen, klar for ny fest.

Lær deg å stå i ubehaget

Men det er ikke akkurat festfølelsen du har når du utfordrer deg selv eller møter utfordring, sier jeg til Ledernytt:

— Når vi utfordrer oss selv, vil vi ofte kjenne ubehag som stress, usikkerhet og frykt for det ukjente. Det skyldes både psykologiske og biologiske årsaker. Å lære å stå i dette ubehaget kan være en nøkkel til å utvikle sterkere selvtillit og mentale ferdigheter, som igjen styrker evnen til å nå fremtidige mål.

— I situasjoner der vi går ut av komfortsonen og utfordrer oss selv, tror jeg ofte vi kan ha en slags urealistisk forventning om at vi ikke skal kjenne ubehag. Vi tolker ubehaget som svakhet fremfor noe som skal istandsette oss til å prestere. Men ubehaget er en naturlig respons når vi skal løse store, krevende oppgaver. Så fremfor å tenke at det er en svakhet, kan vi si til oss selv at det er naturlig og noe som vil hjelpe oss til å løse oppgavene.

— Når vi står overfor store utfordringer, er det nyttig å møte usikkerheten du kan kjenne på med åpenhet fremfor å prøve å undertrykke den. Ved å erkjenne at den er der, kan du styrke selvtilliten over tid. Du kan minne deg på at den usikkerheten du kjenner på, er normal og menneskelig.

Men, presiserer jeg, som med alt annet i livet er det viktig å balansere det å utfordre seg selv med trygghet.

— Vi trenger prestasjonsfrie soner der vi kan senke skuldrene og bare være. jeg sier «selvsagt», men ikke alltid så lett å prioritere med stort ansvar og høyt arbeidspress.

— Mental styrke handle mye om å tåle å stå i ubehaget når vi utfordrer oss selv, og det handler om å tåle oss selv også når vi ikke lykkes med oppgavene. Da utvikler vi både selvtillit og selvfølelse, og begge deler trenger vi for å for å ha det bra i livet.

PS: Dette er også temaer jeg skriver om i boka «Nysgjerrig på deg selv. Din 4-ukersplan for mer selvtillit og glede», som kommer i forsalg i starten av januar.

 

Les mer om selvtillit og mål i Ledernytt nr 05 2024. Saken publiserers også snart på nett.