I løpet av bokslippet fikk gjestene en viktig oppgave.
Spre litt godhet! Det styrker immunforsvaret både til den som gir og den som får.
Det Å GI er et av de 28 temaene i boka. Der skriver jeg:
«Dag 26: Hvordan kan jeg GI? Sjenerøsitet kommer i så mange slags former. Visste du at bare det å se noen utføre en god gjerning kan utløse positive følelser som empati, glede og inspirasjon? Sjenerøsitet er en følelse og handling preget av ønsket om å hjelpe andre uten å forvente noe i retur. Det innebærer en vilje til å gi av ressursene våre, enten det er tid, penger, oppmerksomhet eller støtte for å forbedre andres liv. Når vi gir, skilles det ut «feelgoodhormoner» som dopamin, serotonin og oksytocin. Disse forsterker følelsen av varme, eufori og tilknytning til andre.
I boka Hope for cynics. The surprising science of human goodness (2024) tar psykologen Jamil Zaki et oppgjør med kynismen, som han mener er økende blant oss. Konsekvensen av denne kynismen blir at vi mister troen på hverandre og institusjonene. Vi klarer ikke å se hvor gode, sjenerøse og åpne andre virkelig er. Kynisk tenkning øker sosiale problemer, ifølge Zaki.
Når vi forventer det verste i mennesker, er det ofte det som kommer ut.
Han mener svaret er å dyrke håpet og tilliten, for det styrker båndene mellom oss. Til slutt en liten historie fra boka om hvordan godhet kan spre seg i form av trøstende budskap: Etter at Donald Trump ble valgt til president i USA i 2016, startet et fenomen i dypet av New Yorks undergrunn. I ukene som fulgte, ble det hengt opp tusenvis av Post-it-lapper på veggene ved Manhattan Union Square stasjon. På lappene skrev folk ned oppmuntrende budskap om håp og solidaritet. Det oppstod en slags kollektiv emosjonell terapi til trøst og lindring både for den som skrev og den som leste. Til slutt var veggen fylt med over 50 000 fargerike lapper fra mennesker i alle aldre, og fenomenet spredte seg til flere amerikanske byer. Fenomenet heter Subway Therapy og er nå spredt rundt i hele USA. Et prosjekt som altså skal styrke tilliten og håpet mellom mennesker i en splittet nasjon, en splittet verden.»
Sitat slutt. Jeg har tidligere skrevet om dette prosjektet, eller rettere boka om prosjektet, og den saken kan du lese her.
Det har nylig vært valg i USA, verden fremstår mer polarisert og urolig enn noen gang og vi kan alle kjenne på at vi trenger trøst og lindring. Så det hadde jeg lyst til: Gi hverandre litt trøst og lindring og spre litt godhet i baren på Lutlaget. Oppgaven var å skrive ned et ord eller en setning på en Post-it lapp, og henge lappen opp på veggen. I mangel av en «subway», var det klart for litt «Barcode Therapy»! Lappene ble siden spredd i sosiale medier og her på min nettside, slik at et lite håp, en liten trøst, en liten lindring kunne spre seg som ringer i vann.
Det ble en fantastisk fin (og allsidig) vegg! Jeg måtte rekonstruere den på kjøkkenbenken dagen etterpå, og la budskapene synke inn.
Her er noen av lappene: