6mindre

Skriv! Og boost immunsystemet

Hvorfor er det god helse i å skrive? Det skriver jeg om i dag. 

Dagbokskriving eller «journaling» er en trend som har vært over oss en stund.  Et kjapt søk på #journaling på Instagram gir over ni millioner treff. Det handler om å bruke skrivingen som et verktøy for selvutvikling, mental helse og refleksjon. Det er en praksis, altså noe man gjør, gjerne daglig, for best effekt.

Mange skriver for eksempel takknemlighetsdagbok der de fokuserer på det de er takknemlig for i livet sitt. Ikke så dumt. Forskning viser at det kan gi flere gode helseeffekter, for eksempel redusere symptomer på depresjon, angst og stress, og øke generell velvære og optimisme i oss.

Skrivingen blir en mindfull  handling i det rastløse jaget.

Skrollefri sone

I den nye boka mi oppfordrer jeg deg til å skrive mens du leser og reflekterer over de ulike temaene og øvelsene. Selv om vi har denne dagboktrenden, er det å skrive ganske undervurdert, syns jeg. I en tid der mye handler om å taste, sveipe og skrolle, kan det å skrive få deg til å stoppe opp og tenke saktere. Det er noe magisk som skjer når tankene finner veien fra hodet og ned på papiret. Du får litt avstand mellom tanken og deg selv. Skrivingen virker avstressende og kan gi større klarhet og nye forståelser av hvem du er.

Selv har jeg alltid søkt tilflukt i penn og tastatur, særlig i tøffe tider da det har vært godt å sortere tanker og følelser.

Jeg har dessuten alltid hatt en hang til gule Post-It-lapper, og burde blitt sponset. Skrivingen har i perioder gjort meg mindre ensom. Det opplevde jeg for eksempel under coronaen. Med så mye tid for meg selv, nysingel som jeg var, ble skrivingen en måte å sortere tanker og følelser på i en krevende tid. Men skrivingen har alltid vært der som en slags nødvendighet, ikke bare for å skrive ned mine egne tanker, følelser og opplevelser, men også for å formidle andres historier. Det var derfor mediebransjen ble eneste karrieremessige alternativet, selv om jeg i noen år var redaktør og ikke den som skrev artiklene.

Samtale med deg selv

Når du skriver ned tankene dine, er det som å ha en spesiell og uunnværlig samtale med deg selv, mente den britiske nevrologen og forfatteren Oliver Sacks (1933 – 2015). Den formuleringen kan jeg kjenne meg igjen i, derfor er det litt skummelt at jeg snart skal dele dem med deg i den nye boka, selv om jeg har delt mange ord før i mer flyktige medier.

Oliver Sackst er en kapasitet jeg fikk øynene opp for i arbeidet med boka. Den berømte nevrologen hadde et spesielt forhold til Norge og norsk natur, der han fant dyp inspirasjon. Sacks hadde visstnok alltid en notatbok ved senga i tilfelle det skulle komme noen ideer i løpet av natta. I løpet av dagen kunne han plutselig bråstoppe med det han holdt på med for å skrive ned en tanke som han var redd for at skulle fly bort. Det fins et fantastisk bilde av ham på jernbanestasjonen i Amsterdam. På bildet ser du at han har sluppet alt han har i hendene; veske og paraply ligger strødd. Han er totalt oppslukt av det han skriver i notatboka og enser ingenting av det som skjer rundt ham. For Sacks var ikke skrivingen bare et redskap for å formidle kunnskap, men også en måte å utforske og forstå menneskesinnet og verden rundt seg på. Han skrev i en personlig, empatisk og levende stil, og var kjent for å blande vitenskap med historiefortelling.

Bedre helse

Skrivingens mange helsemessige fordeler er godt dokumentert i nevrovitenskapen. Det å skrive styrker blant annet hukommelsen. En studie publisert i American Medical Association, fant at personer som skrev om stressende opplevelser hadde færre helseproblemer og fikk styrket immunsystemet. Årsaken skal være at man får frigjort emosjonelt stress, noe som fører til en reduksjon i fysiske stressresponser, som i sin tur fører til et sterkere immunsystem. Det er ganske fantastisk, syns jeg. Årsaken til dette skyldes at når du skriver, tar du i bruk flere deler av hjernen, og denne helhetlige aktiveringen forbedrer hjernens kognitive funksjoner. Det å uttrykke følelsene dine på papiret kan dessuten være en slags renselse som reduserer stress og angst, som igjen er knyttet til et styrket immunsystem.

Så ta deg gjerne en daglig spiseskje tran i vinter, men suppler gjerne med litt skriving hver dag. Det vil booste kropp, hode og immunsystem.

 

Kjapp skriveøvelse: Fem minutter skriveflyt

Gjør gjerne denne øvelsen nå med det samme mens du er i gang. Finn frem en notatbok/et papir og en penn, sett klokka på fem minutter og skriv uten å stoppe. Ikke tenk på grammatikk, rettskriving eller om det gir mening – la tankene flyte fritt på papiret. Når du er ferdig, kan du lese gjennom det du har skrevet. Gjør du denne øvelsen over tid, vil du kanskje se hvordan ordene avslører tankemønstre, følelser eller ideer du ikke var klar over. Kanskje du oppdager nye perspektiver. En spennende skattejakt.

Lyst til å skrive mer?

I «Nysgjerrig på deg selv. Din 4-ukers plan for mer selvtillit og glede» får du gode muligheter til guidet skriving, men er ikke nødvendig for å få utbytte av boka. I forslag fra januar. Les mer om boka her.

FOTO: Elin Eike Worren