IMG_3454

Apropos MGP…

Følger du med på året MGP? Jeg har vært litt on and off de siste årene, men må si jeg ble i godt humør av årets Gothminister — advokaten som synger gothindustriell metall. I oppveksten satt jeg som klistret til MGP. Mange sangtekster surrer fortsatt rundt i hodet,  som låta «Småting» fra 1972 sunget av Hanne Krogh. Her litt av refrenget:

Småting, småting, snakke om været
Småting, småting, treffe no’n kjære
Småting, småting, det er en liten sang…

(Tekst og melodi Benny Borg og Grethe Kausland)

Du husker den kanskje — om du har vokst opp på 60- og 70-tallet? En lystig låt om livets små gleder. Og det lenge før internett og alt stresset det moderne samfunnet har å by på. Ikke tro teksten bare byr på klisjeer. Den støttes av forskning. For eksempel viser  en  studie fra et universitet i Texas at det å sette pris på de små tingene i livet, bidrar til et mer meningsfullt liv.

Småting: Svaner i solnedgang.

Men hva som gir mening, er så individuelt. MGP-teksten byr på noen forslag: Det å være til nytte, være glad, snakke om været, være sammen med no’n kjære… veldig bra. Det er generelt tre faktorer forskerne er enig om at må være der for å få en meningsfull eksistens:

1. Sammenheng, en følelse av at tilværelsen er begripelig og gir mening

2. Det å ha klare, langsiktige mål

3. Følelsen av formål og at handlingene våre har betydning for andre.

Den amerikanske studien fant også en fjerde faktor, og da er vi tilbake til MGP-låta: Det å verdsette opplevelser. Forskerne ba blant annet deltakerne om å huske den mest meningsfulle hendelsen siste måneden. Siste måned… måtte tenke tilbake på det selv. Det har jo vært jul nettopp, og det å få være sammen med familien min har vært veldig meningsfullt. Ja, hva har vært meningsfullt for deg den siste måneden?

Med dette og andre spørsmål fikk forskerne bekreftet hypotesen om at det å sette pris på de små øyeblikkene, bidrar til et mer meningsfullt liv.

Småting? Egg kokt på 6,5 minutter — frokost med Nils.

At de små tingene i livet er viktig, er kanskje å sparke inn åpne dører, men det er jo greit å få det forskningsmessig belagt. Filosofen Arne Næss var opptatt av hva som gir mening og glede. Han klatret i trærne i langt fremskreden alder, og er, btw, en jeg tenker på når jeg gjør noe som muligens er litt off character for ei dame femti pluss. Det hender seg innimellom. Jeg kom over et kåseri han opprinnelig holdt på NRK P2 i 2007. Der retter han en kritisk pekefinger. Han mener vi er blitt for storforlangende:

Jeg tror alle mennesker ønsker å være glade. Eller så ønsker de å bidra til at noen andre blir glade. Dessverre virker gleden ofte fjern og utilgjengelig. For mange mennesker er glede noe andre har. De tenker at de ikke har det som skal til for å oppleve ordentlig glede. De mener deres spesielle livssituasjonen ikke innbyr til glede. Eller de tenker at de trenger mer penger eller tid eller bedre helse, eller noe annet, for å nå frem til det som skaper glede. Jeg har tenkt mye på dette, og har kommet frem til at det svært ofte er innstillingen vår som står i veien for glede. Vi er for pretensiøse. Vi glemmer at store gleder som regel er lett tilgjengelige. For mange mennesker er dette en underlig holdning. Det strider mot deres forestilling av hva glede er. Glede blir gjerne forbundet med noe spektakulært som bryter med hverdagen. Store gleder skal utløses av noe stort, tror vi. Det er da jeg spør. Er du sikker på det? Har du sett nøye på de småtingene som er rett foran deg? (…) I vår kultur er vi alt for opptatt av det vi ikke har. Vi har glemt miraklene i det alminnelige, i hverdagen. (arnenæss.no)

Ja, hva tenker du — er vi blitt for storforlangende? Glemmer vi at gleden finnes rett foran nesa på oss? Glede er en positiv følelse som frigjør lykkehormoner som dopamin og serotonin, reduserer stress og minsker risikoen for utbrenthet og depresjon. Glede er en måte kroppen forteller deg at du har fått dekket et behov på, derfor hjelper følelsen deg til å vite hva som er viktig for deg og få deg til å søke mer av det. Det er en sosial følelse du får lyst til å dele med andre — den hjelper deg med å knytte sterkere bånd.

Hvilke småting varmer deg for tiden? Lag deg gjerne ei liste. Det kan kanskje høres litt kunstig ut, men det å reflektere over dette, hjelper deg med å bevisstgjøre deg på hva som gir mening i livet ditt. Apropos MGP.