FullSizeRender-1140x700

Suksess som kommer innenfra

PRESTASJON OG SELVFØLELSE: Hva er egentlig suksess, spurte jeg en gjeng basketballgutter. Handler det alltid om å vinne?

Det er nå noen år siden jeg stilte det retoriske spørsmålet. Men siden det er et tidløst tema, har jeg beholdt det opprinnelige innlegget jeg skrev i 2017. Her er det:

Det var rett før påske. Gutta stod foran ett av årets høydepunkter, cup i Danmark, og vi snakket om det å vinne og tape. I årets sesong har de vunnet nesten alt som er. Rasket med seg to seriegull i to aldersklasser. 39 strake seire. 1 tap… Fantastiske resultater de har jobbet hardt og som de selvfølgelig har all grunn til å være kjempestolte av.

Coach Woodens oppskrift

Men med fantastiske prestasjoner øker også presset. Konkurransen i Danmark ville bli knallhard, så for å lette litt på trykket, hadde jeg lyst til å trekke frem en gammel trenerlegende som har sagt mye klokt om suksess: John Wooden. Coach Wooden, som han ble kalt, var i mange år hovedtrener for det velrenommerte basketballaget ved UCLA. Han oppnådde fantastiske resultater: Vant ti nasjonale mesterskap (sju på rad) og er mannen bak en rekke legendariske NBA-spillere.

Wooden døde i 2010, men hans filosofi lever videre, også langt utenfor basketballbanen. Han pønsket hele livet på hva som er oppskriften på suksess. Hvordan lykkes best på idrettsarenaen, på skolen og ellers i livet? Som lærer opplevde han mange foreldre legge et stort press på barna og som ikke ble fornøyd før de fikk 5’ere og 6’ere.

Men er en elev som jobber hardt for en 4’er mindre vellykket enn en som oppnår en 6’er?

Nei, selvfølgelig ikke, slo Wooden fast Det handler om se elevene ut fra hva som er deres ulike egenskaper og potensiale. Ytre suksess kommer og går, mens den suksessen som kommer innenfra kan du selv kontrollere og utvikle.

Vinne vs. suksess

Selvfølgelig ikke noe galt i å jage seire. Det gir oss noe å strekke oss etter. Det er ikke noe galt i å ville bli best. Men når jaget etter å bli best blir det eneste målet på egen vellykkethet, blir det et urealistisk krav å leve opp til. Særlig for unge. Derfor skilte Wooden mellom det å vinne og det å ha suksess. Du har suksess når du kan si til deg selv at du har gjort ditt aller beste. Når du presterer det maksimale av det som er ditt potensiale, som det heter. Derfor kan du ha suksess selv om du taper. Og tape selv om du vinner. Det gir mening, gjør det ikke?

Success comes from knowing that you did your best to become the best that you are capable of becoming. – Coach Wooden

Hvordan ta ut det beste i deg selv? John Wooden var opptatt av å gi spillere og studenter verktøy de kunne bruke i sin personlige utvikling. Han laget en modell formet som et pyramide, ”The Pyramid of Success” (ekstern lenke), som gjennom årene ikke bare er blitt brukt i idretten, men på en rekke andre områder også. Modellen bestod av femten byggesteiner + ti forskjellige områder Wooden mente er viktig å jobbe med. Det kan høres litt voldsomt ut, men er bra påminnelser å ta med seg, synes jeg. Skal ikke ramse dem opp her, men de to viktigste byggesteinene som hele fundamentet hviler på, er, ifølge Wooden, hardt arbeid og entusiasme.

Dersom du ønsker å skape resultater på ett eller flere områder, kommer du ikke utenom at du må jobbe hardt.

I tillegg må du ha en glød og passion for det du driver med. Den øverste byggesteinen i pyramiden er det han kalte for competetive greatness – det å være best når det gjelder. Ja, like å prestere når det gjelder. Da blir det et press som virker positivt.

LES OGSÅ: Den dagen jeg bare gjorde det.

Fokus på oppgavene

En god strategi vil uansett være å fokusere på oppgaven du har foran deg fremfor suksessen du ønsker å skape. Fokuser på det du skal gjøre fremfor resultatet. Etterpå kan du evaluere deg selv: Hva var bra og hva kan jeg gjøre bedre neste gang? Da blir evalueringen mer konstruktiv enn om du kun fokuserer på alle feilene. Som trener for en toppklubb var selvfølgelig Wooden svært opptatt av å vinne. Men filosofien bak var alltid denne: Suksess er den indre roen du får når du vet med deg selv at du har gjort ditt aller beste. Da kan du aldri tape.