IMG-2366-2-1024x737

Kvinne viser fingeren

Hvorfor i all verden gjorde jeg nå det??!

SUPERKREFTER: Kvinnedagen er over for i år, men kampen for kvinner og kvinners rett til utfoldelse fortsetter. Kom over dette bildet av meg selv her om dagen. Det er fra en av de aller første treningscampene i Tyrkia som jeg i sin tid var med å etablere som KK-redaktør. Er noen år siden bildet ble tatt. Må innrømme at jeg  blir litt i godt humør av det! Jeg har vært på bootcamp på stranden, fingeren blodig og sandete. Har lempet traktordekk til den store gullmedaljen og slept meg gjennom seige intervaller. Kjenner fortsatt følelsen av stikkete sandkorn på solbrent hud. Smiler når jeg ser det. Vise fingeren… jeg husker det var et øyeblikk av grenseløs råskap. Krefter som bor i meg.

For jeg er jo også hun der dama som kan vise fingeren om jeg vil.

Kanskje jeg skulle vise den litt oftere når det trengs? Jeg tenker at vi ofte undervurderer oss selv og vår egen kapasitet. Det er ingen klisjè: bor mer i oss enn vi tror. Vi kan øve på å hente frem disse superkreftene, ikke bare på blytunge bootcamps eller i ekstremsituasjoner. Vi kan hente dem frem når vi skal i et viktig møte eller holde tale — når vi skal prestere litt ekstra.

Slik henter du frem superkreftene

Her skal du få en teknikk som du kan øve på. Den heter Circle of Excellence og er en teknikk du kan gjøre stående på gulvet. Poenget er å trene deg opp til raskt å endre indre tilstand til en mer kraftfull en. Det kan du faktisk ta regi på.

Første skritt er å bevisstgjøre deg selv på hvilken ressurs du spesifikt trenger å mobilisere der du står foran en spesifikk utfordring — enten det er trening, kamp, viktig jobbmøte, konkurranse,presentasjon, kanskje ta en viktig telefon som du har gruet deg til. Er det mot? Gjennomslagskraft? Offensivitet? Råskap? Selvtillit?  Tenk litt hva du trenger. Så tar du en aktiv beslutning på at det er akkurat den ressursen du ønsker å ta i bruk. La oss si råskap.

  1. Stå på gulvet, lukk øynene og tenk tilbake på en spesifikk situasjon der du virkelig kjente deg rå og sterk, hadde POWER.
  2. Så forestiller du deg en sirkel på gulvet foran deg. Se for deg hvordan den ser ut: Tykkelse, farge, størrelse, tekstur osv.
  3. Tre fysisk inn i sirkelen. Gjenopplev tilstanden ved se det hele gjennom dine egne øyne. Prøv å huske så detaljert som mulig: Hvordan var følelsen i kroppen? Hvordan var pusten? Hvordan var kroppen og ansiktsuttrykket? Hva så du? Hvordan var omgivelsene? Hvordan falt lyset i rommet? Temperaturen? Var du alene eller sammen med andre? Hva hørte du? Så kjenner du hvordan du gradvis får den samme følelsen i kroppen…
  4. Forestill deg en volumknapp der du drar denne følelsen enda mer opp. Den blir sterkere, sterkere og sterkere, og til slutt fyller den hele deg.
  5. Så går du ut av sirkelen, rister løs og tenker å noe annet for å bryte tilstanden du var i før du startet øvelsen.
  6. Dette gjentar du minst sju ganger til du finner det lettere og lettere å endre tilstand: Vanlig tilstand – superkrefter; on/off…
  7. Du avslutter øvelsen ved å se deg selv i liknende situasjoner i fremtiden der du har disse superkreftene.

Det er fint å se hvordan denne teknikken fungerer i praksis. Jeg har gjort den med idrettsutøvere, og mange blir overrasket over hvordan de kan  endre sin egen tilstand når de er bevisst. Vi snakker ikke magi: Hjernen vår responderer på minner på samme måte som når du faktisk opplever dem. Derfor kan du i stor grad styre hvilke ressurser du ønsker å hente frem og forsterke ved hjelp av disse minnene. Dette gjør du ved å huske tilbake til tidligere situasjoner der du virkelig hadde de ressursene du ønsker deg nå, ressurser som du forsterker. De fantastiske styrkene som bare er dine og som DU har i deg. Hvor kult er ikke det?

Kilde: NOCNAs 100 + NLP Coachingteknikker (Godtfredsen og Merunada, 2014)