unnamed-1-e1498039098695-1024x724

Oh, the places you go

OVERGANGER & NYE KAPITLER: Ja, jeg ble litt vemodig og høytidsstemt da Ionas, sønnen min for noen år siden ble konfirmert. Jeg ga ham et dikt. Det blandet seg på merkelig vis med dette gamle bildet.

På bildet ser du meg, versjon fem år. Jeg rusler på en skogssti en vakker sommerdag og du ser sollyset sildre mellom trærne. Jeg har på meg den aller fineste kjolen med nystrøket forkle til. Jeg kan tenke meg at det er litt crispy i lufta. Sikkert juni og bursdagen min. Det er sånt jeg nå har glemt. Jeg triller den lyseblå dokkevogna som jeg var så stolt av. Det må være pappa som fanger øyeblikket i det jeg rusler mot den lille brua. Lurte jeg på hva som venter på den andre siden? Sannsynligvis var jeg mest opptatt av den nygredde tjorvendokka i vogna…

Diktet jeg ga Ionas, passer godt til overganger, begynnelser og nye faser. Rart å tenke på hvor fort årene går. Jeg er vemodig og stolt av dette fine menneskebarnet som har vokst seg så stor, klok og flott. Diktet er skrevet av den amerikanske barnebokforfatteren Dr. Seuss, og er en moderne klassiker. Det er kalt «the graduation poem» fordi det ofte leses i forbindelse med høytidelige skoleavslutninger. Unge på terskelen til noe nytt og svimlende.

Når jeg leser diktet ser jeg mine egne overganger for meg, fremover og bakover i tid. Det blander seg på forunderlig vis med dette bildet. Det treffer noe varmt inni meg. Noe trygt og kjent. Det får meg til å tenke at selv om livet byr på store endringer, overganger og omstillinger som det har gjort for meg de siste årene, har jeg alltid denne solfylte stien inni meg som jeg kan hente frem når jeg vil. Her er diktet:

Oh, the places you ll go!

Congratulations!

Today is your day.

You’re off and away!

 

You have brains in your head.

You have feet in your shoes.

You can steer yourself

any direction you choose.

You re on your own. And you know what you know.

And YOU are the guy who’ll decide where to go.

 

You’ll look up and down streets. Look em over with care.

About some you will say, «I don t choose to go there.»

With your head full of brains and your shoes full of feet,

you’re too smart to go down any no-so-good-street.

 

And you may not find any

you’ll  want to go down.

In that case, of course,

you’ll head straight out of town.

 

It s opener there.

In the wide open air.

 

Out there things can happen

and frequently do

to people as brainy

and footy as you.

 

And when things start to happen,

don t worry. Don t stew.

Just go right along.

You’ll start happening too.

 

OH! THE PLACES YOU GO!

 

You’ll be on your way up!

You’ll be seeing great sights!

You’ll join the high fliers

who soar to high heights.

 

You won’t lag behind, because you’ll have the speed.

You’ll pass the whole gang and you’ll soon take the lead.

Wherever you fly, you’ll be best of the best.

Wherever you go, you will top all the rest.

 

Except when you don’t.

Because, sometimes, you won’t.

 

(…)

 

Oh, the places you’ll go! There is fun to be done!

There are points to be scored. There are games to be won.

And the magical things you can do with that ball

will make you the winning est winner of all.

Fame! You’ll be famous as famous can be,

with the whole wide world watching you win on TV.

 

Except when they don’t.

Because, sometimes, they won’t.

 

I m afraid that some times

you’ll play lonely games too.

Games you can’t win

cause you’ll play against you.

 

All alone!

Whether you like it or not,

Alone will be something

you’ll be quite a lot.

 

(…)

 

And will you succeed?

Yes! You will, indeed!

(98 and 3/4 percent guaranteed).

 

KID YOU’LL MOVE MOUNTAINS!

 

So…

be your name Buxbaum or Bixby or Bray

or Mordecai Ali Van Allen O Shea,

you’re off to Great Places!

Today is your day!

Your mountain is waiting.

So… get on your way!

 

(Dr. Seuss)