I forrige uke slettet jeg en story på Instagram. Det gikk ganske ubemerket hen for menneskeheten. Men hvorfor fikk jeg denne akutte angsten for min egen tilstedeværelse på sosiale medier?
Det var FOPO — fear of other people’s opinions. Du kjenner sikkert til FOMO — fear of missing out. Nå er det FOPO som rir oss som en skjult epidemi, i følge Michael Gervais, psykolog og ekspert på prestasjonspsykologi. Han har skrevet boka The First Rule of Mastery: Stop worrying About what People think of you (2023). Den tipper jeg allerede har blitt en bestselger, for med utbredelsen av sosiale medier har vi gjort oss mer synlige — og mer eksponert for andres meninger og vurderinger. Ikke at vi tør innrømme at vi lar oss påvirke, for vi bryr oss da ikke om hva vilt fremmede måtte mene…
Min lille story på Instagram var verken skandaløs eller særlig oppsiktsvekkende, bare noen hverdagslige glimt fra livet mitt. Men straks den var lagt ut, begynte tankene mine å kverne. Storyen er for tullete, er den ikke? Hadde jeg blottstilt meg på måter som satte meg i et dårlig lys? De selvbevisste tankene begynte å løpe løpsk. Det tok ikke mange minuttene før jeg fjernet hele storyen. Straks jeg hadde slettet, kom følelsen av å være feig: Jeg hadde sviktet en viktig side av meg selv. Kunne jeg ikke bare heve meg over det?
Verden ellers den kvelden var opptatt med den brutale krigen i Ukraina og Palestina. På tv-nyhetene rullet det et innslag om de historiske bevilgningene til det norske forsvaret. Et steinkast unna meg på Hotel Opera satt frontfagene og drev beinharde forhandlinger i lønnsoppgjøret. Og rundt i landet drev folk og måkte snø i det hersens snøværet. Mens jeg satt og kjente på ubehaget over en min egen oppdatering på Instagram.
Før jeg dømmer meg selv som både selvopptatt og forfengelig, la oss stoppe litt opp ved følelsen, for hva handler den egentlig om?
Frykt for avvisning
FOPO er det overdrevne fokuset på å tolke hva andre tenker om oss for å unngå sosial avvisning. Vi er sosiale vesener og søker ofte aksept og godkjenning fra andre for å føle oss trygge og inkludert. Alle kan kjenne på denne frykten, men blir den for dominerende, kan den begrense oss på mange områder av livet — redusere beslutningstaking og kreativitet, hindre innovasjon og samarbeid. FOPO kan gjøre at vi mister troen på oss selv og prestasjonene våre går ned. Isteden for å fokusere på egne tanker og følelser, blir vi opptatt av andres, og denne besettelsen kan påvirke beslutningene og handlingene våre, mener Gervais.
Our concern with what other people think about us has become an irrational, unproductive, and unhealthy obsession in the modern world, and it’s negative effects reach into all aspects of our lives. When we give more value to other people’s opinion than our own, we live life on their terms, not ours.
FOPO har sin evolusjonsmessige forklaring i frykten for å miste plassen vår i flokken. Takket være bruken av sosiale medier, det sterke lykkepresset og overdreven tro på ytre belønning og vurderinger, er FOPO i ferd med å ta av, mener Gervais. Vi ser oss selv gjennom andres øyne, ser utenfor oss selv for å bestemme hva vi føler om oss selv. Vi prøver å tilpasse oss hva vi tror at andre mener om oss.
Har du hørt om spotlighteffekten? Det er tendensen til å overvurdere vår egen tilstedeværelse og oppmerksomheten andre gir oss. Spotligheffekten handler om følelsen av at de rundt deg ser mer på deg enn de faktisk gjør. Du føler at andre dømmer deg for innbilte mangler, feil eller dårlige valg. Derfor blir du opptatt av å fremstå på en feilfri måte, for du tror at andre vil dømme deg for den minste feil du gjør. På den ene siden har du lav selvfølelse, på den andre siden føler du deg som sentrum i universet.
Slik demper du FOPO
- Si til deg selv at du er helt menneskelig.
- Minn deg på at folk har mer enn nok med seg selv, med sitt eget liv, sine egne utfordringer, gleder og sorger.
- Utfordre forestillingene dine. Kanskje ikke folk dømmer, vurderer eller kritiserer?
- Minn deg på verdiene dine — det du syns er viktig.
- Møt deg selv med forståelse og omsorg — også de sårbare sidene dine ved deg selv.
- Stopp litt opp og reflekter over hvorfor følelsen kommer. Reaksjonen din gir deg informasjon om hva som foregår inni deg.
Vi kan ikke kontrollere hva andre mener om oss, men vi kan kontrollere vår egen respons. Vi kan fokusere på det som gir oss energi, ikke det som tar.
Kilder:
https://www.oprahdaily.com/life/health/a46075330/fopo-fear-of-peoples-opinions/