IMG_6976

Nick Caves svar til en ung, frustrert student

I slutten av august kommer Nick Cave ut med ny plate. I oktober skal han spille for et utsolgt Oslo Spektrum. Men det er ikke derfor jeg nå vil sitere ham.

Jeg har sant og si aldri hørt på den australske artisten. Jeg er nok mer av den typen som aldri slapp taket i discokula en gang på åttitallet. Beklager det. Men i forbindelse med et prosjekt jeg jobber med, kom jeg over en nettside der artisten og forfatteren svarer på små og store spørsmål fra fans over hele verden — alt fra musikk og  surfing til kunst og  meningen med livet. En ung, tysk high school-student ved navn Al skriver i et spørsmål at han ikke ser noen mening i å jage videre på det han beskriver som en bisarr og flyktig verden med helt motsatte verdier enn hans egne. Hva ville Cave ha gjort i hans situasjon?

Stort spørsmål. Hva ville du ha svart?

Nick Cave griper tak i verdiene, som han mener er flyktige:

— Det er kanskje slik at dine egne verdier er like flyktige som den verden du beskriver. De verdiene du holder høyt nå, kan endre seg og være helt annerledes om ti år. For ikke å snakke om de verdiene du har når du blir enda eldre. Verdiene du holder for sannheter, kan bli sett på med mistro og til og med forakt av generasjoner etter deg. I stedet for verdier, se heller mot kvaliteter som ydmykhet og nysgjerrighet.

Han utdyper:

— Ydmykheten gir oss en forståelse av at verden ikke er delt inn i gode og dårlige mennesker, men at den består av alle slags individer som på hver sin måte har sine sår. Vi er på et vis fanget i en felles menneskelig streben, der hver av oss har kapasitet til å gjøre både forferdelige og vakre ting. Hvis vi virkelig tar inn over oss at vi alle er ufullkomne skapninger, blir vi mer tolerante og aksepterende overfor andres feil og mangler. Verden fremstår dermed mindre motsetningsfylt, mindre isolerende, mindre truende.

Den andre kvaliteten er nysgjerrighet.

— Dersom vi ser med nysgjerrighet på mennesker som ikke deler våre verdier, blir de interessante mer enn truende. Jo mer du ser og lytter, dess mer interessante blir de. Det å dyrke et spørrende sinn, der samtalen er det viktigste instrumentet, vil berike forholdet vårt til verden. Det å ha en samtale med noen som jeg kan være uenig med, har jeg etter hvert kommet frem til er en stor glede i livet, erkjenner 66-åringen, og gir følgende råd til den unge studenten:

— El, my advice, then, is to try to make more use of humility and curiosity – these attributes have a softening effect on our sometimes inflexible and isolating value systems. They allow us to remain true to our temporary selves but fluid and playful in our dealings with this strange and ever-changing world.

Jeg skjønner Els frustrasjon — håper likevel han opplevde svaret som nyttig på veien. Det syns jeg, for hvordan møter jeg egentlig endring og annerledeshet? Med rigiditet eller åpent, nysgjerrig, lyttende, ydmyk? Det blir jo bare semantikk, men for meg er alle disse kvalitetene gode verdiord.

Verdiene utgjør kjernen i oss. Den kan være hard eller passe myk.

 

Les hele svaret her.

Foto: Pexels.com

Siste artikler