2311-1024x724

Hvilke selvhjelpsbøker trenger vi nå?

Ja, grunnen til at jeg spør, er at jeg er med i en sak på motenettstedet Melk & Honning om akkurat dette.

Hvilke bøker er bra i vanskelige tider? Det er det selvfølgelig ingen fasit på. Hva vi trenger er jo så individuelt. Selvhjelpsbøker er i utgangspunktet en omdiskutert sjanger. Men det å være for eller i mot denne sjangeren blir det samme som å være for eller i mot Instagram eller tv som medium. Det kommer helt an på innholdet som lages for den aktuelle kanalen. Grunnen til at selvhjelpsbøker har fått et frynsete rykte, er nok de mest insisterende av dem, som lover deg lykke på 30 dager. Bøker som tilbyr de kjappe løsningene på komplekse temaer, og som gir sårbare lesere urealistiske forventninger. Da kan disse bøkene ha motsatt effekt.

I vanskelige tider kan de mest insisterende selvhjelpsbøkene bli et prestasjonsprosjekt: Være nok et dytt til lykkepresset.

Men på sitt beste kan disse bøkene også åpne opp for nye, fine perspektiver i en tid hvor mange av oss reflekterer mer over livet selv. Da blir de et svar i jakten på substans.

   

 

Det viktigste nå, tenker jeg, er å tenke over hva du trenger. Er det bøker, er det å komme seg opp på en bakketopp å puste? Er det å gå en tur? Legge deg i badekaret og se stearinlysene blafre? Ikke at disse aktivitetene på noen måte er en motsetning. Poenget er vel å være ekstra bevisst hva du trenger akkurat nå. Hva du har overskudd til. Det er lett å bli litt flinke piker og gutter som tenker at vi skal bruke tiden vår til noe «fornuftig». Men hva som er fornuftig er det som du kjenner er bra for deg og som gir deg nye krefter.
LES OGSÅ: Var 2020 helt ubrukelig?

Hvilke bøker inspirerer deg uavhengig av sjanger? Gå for det som gir inspirasjon, løft, mening. I Melk & Honning-saken får du mange fine tips til gode bøker fra et knippe dyktige folk. Selv kom jeg med tips til to bøker. Det er fordi det er de jeg har lest de siste månedene, for ikke å si året. Har ikke vært helt i lesehumør. Men disse syns jeg var fine:

   
Foto: Marika Mørkestøl