20674

Øvelse: Skaff deg oversikt over hva du vil

Et måltre gir deg et bra overblikk over det du ønsker deg i året som kommer.

Finn frem et ark og gjerne noen tusjer eller fargeblyanter.

Step 1: Definer røttene

Jeg starter øvelsen med å tenke gjennom fundamentet som jeg står på: Verdiene mine. De skal utgjøre røttene i treet. Verdier sier noe om hvem jeg er og hva som er viktig for meg. Jeg velger meg de 3-5 viktigste som er det jeg verdsetter mest i livet mitt. Når det jeg gjør springer ut fra det jeg verdsetter, gir det meg ekstra drivkraft og fart fremover.

Verdier er grunnleggende og ikke noe jeg nødvendigvis skifter ut hvert kvartal. Men noen er likevel litt mer situasjonsbestemte og skifter ut fra livsfase, andre er mer stabile. Det kan være nyttig å oppdatere seg på fundamentet en står på innimellom.

En vanlig metafor er å se på verdiene som et kompass du navigerer etter. De viser veien du skal gå, og gjør beslutninger og valg du står overfor enklere.

Det jeg verdsetter, er det jeg ønsker å styre livet mitt etter.

Så enkelt er det — men ikke alltid mulig å få til. Det er kanskje ikke nå du skal ta den jobben du egentlig har lyst på fordi den vil medføre for stor økonomisk usikkerhet. Andre ganger er verdiene så viktige for deg at de er umulig å kompromisse på. Jeg kjente det sånn da jeg skiftet karriere. Heldigvis har jeg det ikke sånn hvert år, for det er veldig krevende. Vanligvis handler verdiene mine om langt mindre valg i hverdagen.

LES OGSÅ: Er målene dine fortsatt relevante?

Tilbake til treet: La oss ta en verdi som utvikling, som er en viktig verdi for meg. Det er kanskje ikke nå jeg skal sette i gang med et superdyrt og krevende kurs, så hvordan kan jeg likevel få mer utvikling inn  hverdagen fremover? Jeg konkretiserer verdien i form av mål og delmål. Jeg kan feks få faglig oppdatering i form av webinarer, bøker, podcaster osv. Jeg tilpasser målene livet forøvrig, så det blir en balanse jeg kan leve etter.

Ja til blomstrende greiner – og blomstrende mål.

Step 2: Tegn et tre

Jeg liker å visualisere det jeg planlegger, da ser jeg det tydelig for meg. Det kjennes også godt å jobbe fysisk med målene mine. Livet mitt som et tre: Jeg tegner opp verdier, hovedmål og delmål så jeg får et overordnet bilde av det jeg skal fokusere på fremover. Jeg konsentrerer meg om det viktigste. Blir det for detaljert, mister jeg oversikten.

LES OGSÅ: DINE MÅL 2021: 10 spørsmål som får deg i gang

Verdiordene mine utgjør altså røttene, selve fundamentet som holder treet på plass i jorda. Jeg tegner opp 3-5 verdier som er viktige for meg nå. Ut fra røttene og stammen tegner jeg grenene, som utgjør de områdene/målene jeg ønsker å fokusere på det neste kvartalet/månedene. Obs! Viktig å ikke tegne for mange, for legger jeg opp til for mange mål, blir det bare stress og vanskeligere å fokusere. Ut fra hovedgrenene tegner jeg tynnere grener og fine, grønne blader som utgjør enkelttiltak.

Treet som metafor

Jeg elsker treet som et bilde på det jeg gjør. Det er en velkjent metafor for noe som vokser og gror, samtidig det er solid. Visste du at metaforer er en form for bildespråk som kommuniserer dypere med oss, til underbevisstheten? Derfor kan metaforer være kraftfulle å ta i bruk for å få enda mer trøkk på endringsprosessene. Med treet liker jeg kontrasten med de lette, fleksible bladene som er festet til tjukkere, mer robuste grener som igjen henter sin kraft fra et solid fundament. Det er sånn jeg ønsker å stå i eget liv.

LES OGSÅ: Aldri for sent å lære seg noe nytt!

Når jeg er ferdig med å tegne treet, har jeg det lett tilgjengelig. Jeg bruker det som et arbeidsredskap, tar der frem og ser på det ofte. Hvor er jeg nå? Du kan gjerne henge det på veggen. Å se treet med alle grenene og bladene sine gir meg en god følelse og blir en lysegrønn påminnelse i hverdagen om frodig vekst og hvor jeg skal. Jeg mister ikke overblikket. Bladene og grenene har sitt utspring fra noe jeg synes er viktig. Det gir god mening.

Dette var opprinnelig et grønt blad på treet: Oslo Maraton.

Step 3: Ta action!

Når treet er ferdig, gjenstår det viktigste: Å plukke grenene ned. Handle. Da hender det at jeg lager en  mer detaljert actionplan med oppgaver for hver av dem.

De grønne bladene og grenene utgjør noe jeg vil, og det er det beste utgangspunktet for å få til det jeg ønsker.

Måltreet er på plass med fine, grønne blader — og jeg er klar for nytt spennende år som skal fylles med vekst og gode opplevelser.

LES OGSÅ: Dypt savnet: Motivasjonen

Interessert i hvordan effektivt lede deg selv mot det du ønsker deg? Mental trening tilbyr gode verktøy for nettopp det. Send meg en uforpliktende e-post i dag!

Oppslagsbildet: Pexels