IMG-0203-1024x830

Mål 2021: Er målene dine fortsatt relevante?

Før du setter deg mål, evt. pusser støv av gamle mål, er det smart å få god oversikt over «ståa».  Ta en mental skanning!

Vanlig flyplasscene (sånn som det var før coronaen): Du går gjennom sikkerhetskontrollen og blir plukket ut for en kjapp kroppskanning. Ut med armene, beina fra hverandre. Kontrolløren sveiper over og så piper det et sted. Det må du gjøre noe med før du kommer deg videre. Sånn kan du også ta en sjekk på livet ditt. Sveip over viktige områder, som helse, familie, økonomi, venner, kjærlighet/forhold, jobb/karriere… Ta en mental skanning der du bevisstgjør deg selv på områder som «piper», altså skurrer. Da blir det lettere å se hvor det er nyttig for deg å fokusere fremover. Du får bedre oversikt, og blir altså mer bevisst. I coaching kaller vi denne øvelsen for livshjulet, fordi vi deler livsområdene inn i et hjul.

 

Slik gjør du:

  1. Sett opp en liste med de viktigste områdene i livet ditt, for eksempel de jeg nevnte ovenfor.
  2. Ta for deg hvert område. Tenk gjennom: Hva er bra og hvor er det ting som skurrer? Spør deg selv: Hvordan har jeg det på dette området? Gi hvert område poeng fra 1 til 10, der 1 er veldig dårlig og 10 er veldig bra. Tips: Vær ærlig med deg selv. Om du syns at poengsummen er lav på noen områder, så husk at du ikke skal vinne en konkurranse. Det er helt normalt at livet svinger fra område til område og i livsfase til livsfase. Og fra dagsform  til dagsform.
  3. På områder der du gir deg selv lav score, spør deg selv: Hva er det spesifikt som ikke er bra? Vær så konkret som mulig.
  4. Nå kommer den mest inspirerende delen av øvelsen: Reflekter over hva som er viktig for deg på dette området. Hvordan ønsker du å ha det? Hvor ønsker du å være? Vær også her så konkret og spesifikk som mulig.
  5. Ut fra dette, formulerer du et konkret mål som du skal jobbe med kommende år på det aktuelle området (spesifikke, tidsbestemte, positive, realistiske, målbare…).
  6. Så legger du en konkret plan for hvordan du skal nå målet ditt.
  7. Yes, da har du en startdato, du har målet ditt, og nå er det bare gjennomføringen som gjenstår. Det klarer du! Men vær forberedt på å gjøre en innsats.

LYKKE TIL!

MÅL 2020: 10 spørsmål du kan stille deg.

Foto: @marikafoto

Denne saken er en oppdatert versjon av sak publisert i 2019.

Mental trening 2021: Jeg er her om du ønsker trøkk ut av startblokkene i det nye året. Send uforpliktende e-post til: hilde.beate.berg@gmail.com