IMG-2770-745x1024

Jeg har skrevet boka om SNØ

Da kan jeg si litt om skrivebobla jeg var i før jul. På oppdrag for 07 Media har jeg skrevet boka om SNØ, verdens råeste innendørsanlegg for snøopplevelser.

Ikke bare fortellingen om en skihall, men en fascinerende historie om hvordan en vill idè kan bli til noe helt unikt av internasjonal klasse i ei lita steinrøys langs E6’en. Det er historien om visjonen, troen og gjennomføringskraften.

Jeg har intervjuet de sentrale aktørene og SNØ-ambassadørene: Olav Selvaag, Stein Erik Hagen, Olav Thon, Marit Bjørgen, Kjetil Andrè Aamodt, Jarle Aambø, Thomas Thiis Evensen med flere. Det har blitt samtaler både i og utenfor skisporet. OG med forord av selveste Erna Solberg.

Olav Thon — for en imponerende mann! Det ble en samtale om ski og naturopplevelser — og innovative eiendomsprosjekter.

Overkomme hindre

Er selvfølgelig superstolt. Takknemlig for inspirerende og lærerike samtaler med til sammen 16 personer som har gitt meg et unikt innblikk i finansielle, politiske og menneskelige prosesser. Ja, rett og slett innsyn i hvordan man gjennomfører et prosjekt til 800 millioner kroner. Ikke hvilket som helst prosjekt, men et nytt nasjonalanlegg av internasjonale dimensjoner. Det er et studium i hvordan overkomme motstand. Som Selvaag sa det i intervjuet jeg hadde hos ham på kontoret i Selvaag Gruppen: Det har vært som en vei med mange illrøde trafikklys langs veien. Vil forresten takke ham for åpenheten. Hvor tilfredsstillende må det ikke være å nå stå på enden av veien og se alle lys lyse grønt. Eller enden: Bydelen som nå har reist seg i Lørenskog er bare starten på en langt større visjon som inkluderer enda mer av det man ser rundt SNØ i dag: Næringsvirksomhet, kompetansesenter, opplevelseskonsepter og boliger for folk flest — Olav Selvaag den eldres gamle visjon.

Jeg skulle snakke med Kjetil Andrè Aamodt om spenning og adrenalinkick, men ble en samtale om hvordan overkomme frykt.

For en høst!

Med et knallbra team med Gjyri Helèn Werp i spissen som redaktør hos 07 Design, har det blitt et praktverk jeg er stolt av å ha vært med på. Fantastiske bilder av fotograf Einar Aslaksen. Nyyydelig design av Terje Johansen.

Prosjektet førte meg helt til Drammen!

For en høst det har vært: Spennende, lærerikt, inspirerende,  krevende. 13 intervjuer og 16 intervjuobjekter som har fortalt historien om SNØ fra sitt ståsted. Det de har felles, er ståltro på visjonen. Hårete ambisjoner. Mot til å kaste seg ut i det. Og en helt utrolig gjennomføringskraft. Det var mang en gang underveis at jeg fikk assosiasjoner til toppidrettsfolk. Historien om SNØ. En historie skrevet av en sørlending som aldri har stått på nedoverski.

…Og til Triaden kjøpesenter i Lørenskog, der jeg hadde en hyggelig kaffe med eks-ordfører Åge Tovan. SNØ er også fortellingen om lokalpolitisk velvilje og gjennomføringskraft.
Satt mye på Espresso House Sæter og skrev på manuset. Her grytidlig hjemme ved kjøkkenbordet. Ikke like god kaffe, men…
Utrolig lekkert bokdesign! Signert 07 Media-designer Terje Johansen.