IMG_1423-1024x768

Dypt savnet: Motivasjonen

Republiserer denne saken «til glede for nye lesere».

MÅL OG MOTIVASJON: Og jeg som var så godt i gang! Tenk at det bare skal en bitteliten forkjølelse til for å bli vippet litt av pinnen?
Treningsforsettet mitt har fått en skikkelig knekk den siste uka. Har vært så forkjøla, og nå kjennes det blytungt å starte på’n igjen. Sofaen har plutselig (?) blitt favoritten.

Der de første dagene av januar var skikkelig spretne full av pågangsmot, er det litt mer sirup nå. Målet du satte deg for litt siden er gammelt nytt og føles ikke sååå spennende lenger. Motivasjon under angrep! Det eneste du har lyst til, er å slå opp med det fantastiske løftet du ga deg selv 1. januar. Det har dukket opp mentale stoppskilt på veien foran deg som hindrer deg i å gjennomføre planen. Men fatt mot, det er nå du skal lokke motivasjonen tilbake i din lune, trygge favn! Her er fem vanlige mentale stoppskilt med tips til hvordan du kan styre unna dem.

1. STOPP! Jeg har prøvd og prøvd, og nå gidder jeg ikke mer

Din indre stemme: Jeg har forsøkt å nå målet mitt så mange ganger, det går bare ikke og nå har jeg mistet troen på hele greia.

Men vent litt før du kaster det på dynga…  Hva er det du spesifikt har gjort, da? Hva er det du gjorde (eller ikke gjorde) som ikke funket? Mangler motivasjonen, er det lurt å minne deg selv på hvorfor du satte deg målet i utgangspunktet. Sannsynligvis gjorde du det fordi det var viktig for deg å nå det, ikke sant? Hvis svaret er ja, ser du nærmere på selve handlingsplanen. (svarer du nei, at målet egentlig ikke er så viktig, hopper du videre til punkt 3).

Funker ikke handlingsplanen, finn ut hva som spesifikt ikke fungerer og juster så den funker bedre. Hva kan du gjøre annerledes enn du har gjort frem til nå? Legger du ned innsatsen som skal til? Skriv handlingsplanen din ned, heng den gjerne opp på et synlig sted. Og sett av tid til å gjennomføre den.

LES OGSÅ: Yess!! Den dagen jeg bare gjorde det.

2. STOPP! Målet føles plutselig aaaltfor stort

Din indre stemme: Jeg har veldig lyst til å klare det, men jeg vet jo at det ikke går. Det er faktisk helt uoverkommelig. JEG klare DET, liksom…?! Jeg legger det på hylla, tar det frem neste nyttår. 

Det er bra å sette hårete mål, men blir målet ditt for stort og uoverkommelig, er det lett å miste motet. Da er det bare èn ting å gjøre: Juster så det blir mer realistisk å nå. Kanskje du har satt deg for store delmål? Kjørt litt for hardt på? Det er ofte her mange hopper av. Delmålene var ikke små nok. Si for eksempel at du vil løpe femkilometeren på Oslo Maraton til høsten. Bravo, det får du til! Du har et konkret mål der fremme. Dersom du aldri har løpt før, start med å gå. Sett opp en realistisk tidsplan for når du skal ha nådd hva. Gjerne rådfør deg med en som har greie på dette med trening. Tro meg: Når du klarer delmålene du har satt opp underveis, blir du gira, du får garantert mestringsglede og elkraft til å komme deg videre mot det store målet. Som ikke virker så overveldende lenger (her kan du lese om hva som skjedde da jeg delte opp mitt store mål sommeren 2016).

LES OGSÅ: Suksess som kommer innenfra!

3. STOPP! Målet er egentlig ikke så viktig for meg

Din indre stemme: Tar liksom ikke bølgen av dette målet. Føles mer som et pålegg enn noe jeg egentlig har så lyst til. Men det er sikkert lurt å gjøre det, for andre synes jo sånne mål er viktig. Skal jeg være ærlig, er det andre ting i livet jeg heller vil bruke tiden min på. 

Vil du målet ditt såpass mye at du er villig til å gjøre det som kreves for å nå det? Hvis svaret er ja – flott, da er det bare å kjøre på. Hvis svaret er et oppriktig nei (og ikke bare en unnskyldning for ikke å ta tak i noe du faktisk synes er viktig), tar du målet ditt opp til ny vurdering: Er det noe du pålegger deg selv som du egentlig ikke er så motivert for? Er det andre mål som du synes er viktigere? Hvis målet er viktig for deg, prioriterer du det. Så hvordan kan du forplikte deg selv til å gjøre det som skal til?

LES OGSÅ: Det jeg tenker på når jeg snakker om løping.

Steg opp på mølla fjerde dag. I’m back!

4. STOPP! Jeg er motivert, men så får jeg disse übersvake øyeblikkene… 

Din indre stemme: Viljestyrke, hvor er du når jeg trenger deg? Jeg har bestemt meg for å kutte sukker i en måned, men så kastet jeg meg plutselig over sjokoladen i skuffen. Jeg er styrt av en kraft jeg ikke har kontroll over. Jeg føler meg så svaaak…

Helt naturlig at du får lyst til å gi etter for de umiddelbare behovene. Sånn er vi mennesker skapt. Skulle du skeie ut, er selvfølgelig ikke løpet kjørt. Ha en plan på hva du gjør om du ikke skulle følge den opprinnelige planen. Her er det nemlig mange som dropper. «Nå har jeg jo spist èn sjokolade, så nå er det bare å fortsette». Si til deg selv at dette var unntaket, fokuser på den opprinnelige planen igjen. Ros deg selv for at du kom deg tilbake i folden. Noe du kan gjøre for å redusere risikoen for at det skjer igjen? Et tips hvis du plutselig blir fristet: Utsett fristelsen i ti minutter, finn på noe som tar fokuset bort, så har den kanskje gått over. Eller fjern fristelsen. Det må jeg når det kommer til is og sjokolade… Derfor har jeg innført lørdagsgodteri. Klart jeg unner meg sånt. Men jeg vet at om jeg har det i huset hele tiden, er jeg i «big trouble».

Et kontrollspørsmål du kan stille deg, er om du har satt deg for mange mål som krever mye av deg. Da kan du bli sliten i viljestyrken. Prioriter  slik at du får overskudd til å gjennomføre: Hvilke mål er viktigst?

5. STOPP! Jeg er da igang, men det er jo ikke noe å skryte av

Jo, så klart! Husk å belønne deg selv innimellom, det styrker motivasjonen din på sikt. Ofte henger vi oss opp i alt vi ikke klarer i stedet for å se på alt vi faktisk får til. Evaluer innsatsen underveis. Gjør det på en konstruktiv måte som bidrar til å bygge deg fremfor det motsatte: Hva gjorde jeg bra? Hva kan jeg lære av dette og gjøre bedre neste gang? Minn deg selv på hvor dyktig du er. Vær raus mot deg selv! Og husk at du har folk rundt deg som kan hjelpe og støtte deg. Ikke vær redd for å mobilisere heiegjengen når du trenger den.

Den indre stemmen vår har lett for å være kritisk når vi evaluerer oss selv, noe som kan gå utover selvtilliten og troen på at vi klarer det. Heldigvis har du delmål du kan evaluere deg ut fra. Og du: Mål og målsetting handler ikke bare om prestasjoner. Et viktig mål kan jo være at du ønsker å bruke mer tid på å gjøre ingenting, bare være. Et mål hjelper deg med å ha fokus på det du ønsker deg i livet ditt. Og når du kjenner de mentale stoppskiltene dine, kan du lettere erstatte dem med skilt som hjelper deg mot det du vil ha.

Lyst til å lære mer om hvordan du kan styrke motivasjon og viljestyrke? Send meg en uforpliktende e-post. Mental trening er for alle! 

Foto: Privat