IMG-3137-1024x1024

Hvor optimistisk er du?

OPTIMISME: I bladet Time ga Bill Gates meg en reminder. Les hvorfor det lønner seg å  å ha et optimistisk tankesett. Og hva du kan gjøre for å få litt mer av det!

Bildet over er et av mine favorittbilder på mobilen. Det er tatt på Ekebergsletta ikke så langt unna der jeg bor. En vakker morgen badet i blek høstsol. Magisk… Ikke alle dager er sånn. Men de behøver ikke nødvendigvis være mindre magiske. Bli med til Carl Berners plass en heller nitrist, gråslapsete torsdag i januar.

Magi kan skje overalt. Til og med på Carl Berners plass.

Jeg er på vei til en kjapp kaffe før et kurs jeg skal holde. Trasker fra bilen som jeg har parkert inni i en snøfonn altfor langt unna der jeg skal. Gruer meg allerede til å grave den ut igjen. Blir selvfølgelig våt på beina der jeg går. Holder på å bli kjørt ned av buss 21 på vei mot Aker brygge. Eller, kanskje ikke, men det føles i hvert fall sånn som den bussen sneier forbi… Kjenner på en ulmende aggressivitet. På fortauet sitter en mann sammenkrøket på en skitten kartongbit. Han ser ned i asfalten mens han holder en kopp foran seg. Idet jeg passerer, kommer en mann i 40-årene bort til ham, setter seg ned på huk, tar ham forsiktig på skulderen og spør vennlig om han vil ha en kopp kaffe. Det går noen sekunder før mannen på kartongbiten ser opp og nikker forsiktig. I kafeen møter jeg mannen i 40-årene foran disken der han bestiller to kaffe; en til seg selv og en til mannen utenfor. ”Så flott at du gjorde det og ikke bare tenkte det,” kommenterer jeg, varm om hjertet av det jeg nettopp så. ”Jeg bare måtte, det er jo så kaldt,” svarer mannen, pakker skjerfet tettere rundt seg og forsvinner ut døra.

Ingen stor greie. Bare en vennlig mann med en vennlig gest i forbifarten.

I Instafeeden min noen dager tidligere. Story fra virkeligheten: En skole i Dallas trenger 50 ekstra pappaer som stand-in på et ”frokost med pappa”-arrangement. Mange av av elevene har ingen pappa tilstede i livet sitt, og følgelig ingen å invitere. Skolen legger ut en Facebook-annonse for å skaffe 50 frivillige ”surrogatfedre”.  Ordet sprer seg, og menn fra hele Dallas troppet opp, til sammen 600 ”pappaer”. Arrangementet blir så vellykket at skolen planlegger flere lignende i fremtiden. En mikroskopisk liten nyhet blant mange andre og sikkert viktigere saker i nyhetsbildet den dagen.

Dallas-«pappaer» som vil gjøre en forskjell. Faksimile: Global Positive News.

I årets første utgave av bladet Time for 2018 var Bill Gates historiens første gjesteredaktør. Utgaven ble kalt ”The Optimists”. Gates ba de folka han beundrer mest på ulike samfunnsområder til å skrive om det som gjør dem optimistiske i verden i dag. Så kan du selvfølgelig si at det er enkelt for verdens rikeste mann å være optimist. Men faktum er at det er en del piler som peker oppover på kloden nå, selv om de fleste av oss føler på det motsatte.

Årets første utgave av Time er viet optimisme.

Det å være optimist betyr ikke at du er naiv og ignorer tragedie og urettferdighet. Det betyr heller at du er inspirert til å fokusere på mennesker som får til fremskritt og til å hjelpe dem å spre disse fremskrittene, poengterer Gates. Fokusere på de positive kreftene som bidrar til å gjøre verden bedre. Om det så er på mikronivå.

LES MER OM POSITIVT TANKESETT: Redaktør i eget liv

På et vis er det sammenheng mellom den vennlige handlingen på Carl Berners plass, pappaene i Dallas og Gates-utgaven av Time. For det handler om alt det gode som faktisk finnes rundt oss. Akkurat nå kjentes det godt å bli minnet på dette! For innimellom er det lett å bli overmannet av negativitet og oppgitthet. Noe det selvfølgelig er lov å kjenne på.

Men vi trenger det lyse, positive og optimistiske, uten at vi lukker øynene for alt som er vanskelig.

Uten at vi lukker øynene for livets realiteter og det som er vondt. Optimister blir ofte tatt for å være litt naive. Men optimisme beskriver en glad, trygg og livsbejaende grunnholdning og en holdning overfor fremtiden preget av positiv forventning, lyder definisjonen. Altså en positiv fremtidstro. Forskning viser at optimistiske tanker har en positiv effekt på livskvaliteten vår. Optimister lever lenger, har bedre immunforsvar, blir mindre syke og har større mulighet til å lykkes i arbeidslivet. Positive følelser gjør at du åpner opp, kroppsspråket inviterer til kontakt og du lytter bedre. Det handler blant annet om hvordan du takler motgang og hvordan du knytter relasjoner.

Positivitet gir tro på egne evner og at du mestrer. Dypest sett handler det om hva som gir livet mening.

MØT TROMSØS MEST INSPIRERENDE DAME: Inni hodet mitt tror jeg at jeg er en toppidrettsutøver

Say no more…

”The pessimist sees difficulty in every opportunity. The optimist sees opportunities in every difficulty”, sa Winston Churchill. Ingen tvil om hvilken kategori jeg har lyst til å være i. Eller for å si det med Jahn Teigen: ”Jeg har en tro, jeg har et mål som jeg skal finne. Jeg har en kraft og det er viljen til å vinne. Det får meg opp når jeg er nede om og om og om igjen.” «Optimist» fra 1989. Nå holdt det dessverre ikke med Teigens ståloptimisme i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen. Men skitt au! Låta står som ei påle i norsk populærmusikk uansett.

Så da er spørsmålet: Hva ville jeg ha skrevet om i optimist-utgaven av Time om Bill Gates spurte? Og hva med deg? Det kan det være fint å reflektere over innimellom.

Positive vibes, folkens.

LES OM INGER LISES METODE: Jeg erfarte min egen styrke

10 tips til mer positivitet i livet

  1. Bestem deg: Ta et aktivt valg når det gjelder hvilken grunnholdning til livet du ønsker å ha, og minn deg selv på det innimellom. Men NB! Tillat deg selv å ha negative følelser og kjipe dager også. Livet svinger opp og ned.
  2. Tren på å fokusere på det du kan påvirke og ikke på det du ikke får gjort noe med.
  3. Tren på å fokusere på løsningene, ikke problemene.
  4. Minn deg selv på alt du har oppnådd, det styrker mestringstroen.
  5. Hva er du takknemlig for? Takknemlighet hjelper deg til å fokusere på det positive som skjer i livet ditt.
  6. Du er ikke tankene dine. Negative tanker kommer og går. Greit å huske når oppgittheten overmanner deg.
  7. Se på feil som mulighet til å lære. Lett å si, men tren på det når du føler at ting går skeis.
  8. Gjør en god gjerning hver dag. Det gjør godt å gi!
  9. Prioriter det som gir energi og godfølelse i livet ditt.
  10. Vær raus med deg selv! Gi deg selv ros på samme måte som du ville rost en venn

 

Interessert i mental trening og hva det kan gjøre for deg? Ta kontakt for info og timebestilling. Mental trening er for alle!