unnamed-1-e1498039098695-1024x724

Kid, you’ll move mountains!

OVERGANGER: Juni er måneden for avslutninger, overganger og nye begynnelser. En eneste lang perlerad av skoleavslutninger, vitnemålsutdelinger, konfirmasjoner og brylluper! Selv har vi hatt konfirmasjon i huset denne måneden, og jeg kjenner flere gutter og jenter som i disse dager mottar avgangsvitnemål. Nye, spennende år venter. Her er diktet jeg hørte første gang for et år siden som jeg falt så pladask for og som passer så bra akkurat nå.

På bildet ser du meg, versjon fem år. Jeg rusler på en skogssti en vakker sommerdag og du ser sollyset sildre mellom trærne. Jeg har på meg den aller fineste kjolen med nystrøket forkle til. Det er sikkert juni og bursdagen min. Jeg triller den lyseblå dokkevogna som jeg var så stolt av. Å, så stor jeg følte meg! Det må være pappa eller storebroren min som fanger øyeblikket i det jeg rusler mot den lille brua. Lurte jeg på hva som venter på den andre siden? Sannsynligvis var jeg mest opptatt av den nygredde tjorvendokka i vogna.

Jeg ser på bildet og tenker på diktet jeg nylig leste i konfirmasjonen til sønnen min, Ionas. Jeg hørte det første gang på siste kursdag i fjor ved coachskolen jeg har gått på (NOCNA). Som på bildet, var det en vakker sommerdag, solstrålene fanget gulvet i klasserommet. En intens uke med undervisning og trening var over, og nå skulle vi snart ut i det virkelige livet igjen og bruke den nye kunnskapen. Men først dette diktet som Gillian Godtfredsen, skolens grunder, ville gi oss på ferden. Hun leste det opp på sitt sobre engelsk… jeg ble så rørt. Diktet er skrevet av den amerikanske barnebokforfatteren Dr. Seuss og er blitt en moderne klassiker. Det er kalt «the graduation poem» fremfor noe, fordi det er stappfullt av livsvisdom og passer så godt til unge som står på spranget ut i livet. Men også når man selv kanskje står på spranget ut i noe. Kanskje du kjenner det?

Når jeg leser dette diktet, ser jeg livet mitt både bakover og fremover, jeg tenker på her jeg er nå og på sønnen min, konfirmanten, som står på terskelen til voksenlivet. Jeg tenker på at vi uansett hvor vi er i livet, stadig står foran nye terskler. For det vil alltid være en ny fjelltopp, en ny vei der fremme, noe nytt som venter. Selv om du ikke er konfirmant eller fem år og rusler på en solfylt sti.

 

Her er en liten smakebit på diktet. Du kan lese det i sin helhet her (ekstern lenke).

 

Oh, the places you ll go!

Congratulations!

Today is your day.

You’re off and away!

 

You have brains in your head.

You have feet in your shoes.

You can steer yourself

any direction you choose.

You re on your own. And you know what you know.

And YOU are the guy who’ll decide where to go.

 

You’ll look up and down streets. Look em over with care.

About some you will say, «I don t choose to go there.»

With your head full of brains and your shoes full of feet,

you’re too smart to go down any no-so-good-street.

 

And you may not find any

you’ll  want to go down.

In that case, of course,

you’ll head straight out of town.

 

It s opener there.

In the wide open air.

 

Out there things can happen

and frequently do

to people as brainy

and footy as you.

 

And when things start to happen,

don t worry. Don t stew.

Just go right along.

You’ll start happening too.

 

OH! THE PLACES YOU GO!

 

You’ll be on your way up!

You’ll be seeing great sights!

You’ll join the high fliers

who soar to high heights.

 

You won’t lag behind, because you’ll have the speed.

You’ll pass the whole gang and you’ll soon take the lead.

Wherever you fly, you’ll be best of the best.

Wherever you go, you will top all the rest.

 

Except when you don’t.

Because, sometimes, you won’t.

 

(…)

 

Oh, the places you’ll go! There is fun to be done!

There are points to be scored. There are games to be won.

And the magical things you can do with that ball

will make you the winning est winner of all.

Fame! You’ll be famous as famous can be,

with the whole wide world watching you win on TV.

 

Except when they don’t.

Because, sometimes, they won’t.

 

I m afraid that some times

you’ll play lonely games too.

Games you can’t win

cause you’ll play against you.

 

All alone!

Whether you like it or not,

Alone will be something

you’ll be quite a lot.

 

(…)

 

And will you succeed?

Yes! You will, indeed!

(98 and 3/4 percent guaranteed).

 

KID YOU’LL MOVE MOUNTAINS!

 

So…

be your name Buxbaum or Bixby or Bray

or Mordecai Ali Van Allen O Shea,

you’re off to Great Places!

Today is your day!

Your mountain is waiting.

So… get on your way!

 

(Dr. Seuss)