FullSizeRender-1140x700

Suksess som kommer innenfra

PRESTASJON OG SELVFØLELSE: Hva er egentlig suksess, spurte jeg en gjeng basketballgutter her om dagen. Handler det alltid om å vinne?

Det var rett før påske. Guttene stod foran ett av årets høydepunkter, cup i Danmark, og vi snakket om det å vinne og tape. I årets sesong har de vunnet nesten alt som er. Rasket med seg to seriegull i to aldersklasser. 39 strake seire. 1 tap… Fantastiske resultater de har jobbet hardt og som de selvfølgelig har all grunn til å være kjempestolte av.

Coach Woodens oppskrift

Men med fantastiske prestasjoner øker presset etter å vinne. Konkurransen i Danmark ville bli knallhard, det visste vi. Så for å lette litt på trykket, hadde jeg lyst til å trekke frem en gammel trenerlegende som har sagt mye klokt om suksess: John Wooden. Coach Wooden, som han ble kalt, var i mange år hovedtrener for det velrenommerte basketballaget ved UCLA. Han oppnådde fantastiske resultater: Vant 10 nasjonale mesterskap (sju på rad) og er mannen bak en rekke legendariske NBA-spillere.

Coach John Wooden.

Wooden døde i 2010, men hans filosofi lever videre, også langt utenfor basketballbanen. Han jobbet hele livet med å finne ut hva som er oppskriften på suksess. Hvordan lykkes best på idrettsarenaen, på skolen og ellers i livet? Som lærer opplevde han at mange foreldre la et stort press på barna sine og som ikke ble fornøyde før de fikk 5’ere og 6’ere.

Men er en elev som jobber hardt for en 4’er mindre vellykket enn en som oppnår en 6’er?

Nei, selvfølgelig ikke, slo Wooden fast Det handler om se elevene ut fra hva som er deres ulike egenskaper og potensiale. Ytre suksess kommer og går, mens den suksessen som kommer innenfra, kan du selv kontrollere og utvikle.

LES OGSÅ: Når motivasjonen svikter.

Vinne vs. suksess

Selvfølgelig ikke noe galt i å jage seire, det gir oss noe å strekke oss etter. Det er ikke noe galt i å ville bli best. Men når jaget etter å bli best hele tiden blir det eneste målet på egen vellykkethet og egenverd, blir det et vanskelig krav å leve opp til. Særlig for unge som opplever prestasjonspresset ekstra sterkt. Derfor skilte Wooden mellom det å vinne og det å ha suksess. Du har suksess når du kan si til deg selv at du har gjort ditt aller beste. Når du presterer det maksimale av det som er ditt potensiale. Derfor kan du ha suksess selv om du taper. Og tape selv om du vinner. Det gir mening, gjør det ikke?

Success comes from knowing that you did your best to become the best that you are capable of becoming. – Coach Wooden

Hvordan ta ut det beste i deg selv? John Wooden var opptatt av å gi spillere og studenter verktøy de kunne bruke i sin personlige utvikling. Han laget en modell, ”The Pyramid of Success” (ekstern lenke), som gjennom årene ikke bare er blitt brukt i idretten, men på en rekke andre områder også. Modellen bestod av 15 byggesteiner + 10 forskjellige områder Wooden mente er viktig å jobbe med. Det kan høres litt omfattende ut, men er bra knagger å ta med seg, synes nå jeg. Skal ikke ramse dem opp her, men de to viktigste byggesteinene som hele fundamentet hviler på, er, ifølge Wooden, hardt arbeid og entusiasme.

Dersom du ønsker å skape resultater på ett eller flere områder, kommer du ikke utenom at du må jobbe hardt.

I tillegg må du ha en glød og passion for det du driver med. Den øverste byggesteinen i pyramiden er det han kalte for competetive greatness – det å være best når det gjelder. Ja, like å prestere når det gjelder. Da blir det et press som virker positivt.

LES OGSÅ: Den dagen jeg bare gjorde det.

Fokus på oppgavene

En god strategi vil uansett være å fokusere på oppgaven du har foran deg. Fokuser på det du skal gjøre fremfor å mestre perfekt. Etterpå kan du evaluere deg selv: Hva var bra og hva kan jeg gjøre bedre neste gang? Da blir evalueringen konstruktiv fremfor negativ.

Som trener for en toppklubb var selvfølgelig Wooden svært opptatt av å vinne. Men filosofien bak var alltid denne: Suksess er den indre roen du får når du vet at du har gjort ditt aller beste. Da kan du aldri tape. Bare vinne eller lære.

 

Interessert i mental trening og hvordan du tar ut ditt beste potensiale? Ta kontakt for info og timebestilling. Jeg holder også foredrag og workshops. Mental trening er for alle!