VENNSKAP OG JOBB: TV-bildene av Barack Obama og Jo Bidens offisielle avskjed med hverandre januar 2017 gikk viralt. Husker du de rørende talene de holdt for hverandre?

Med det var et langt jobbekteskap over, et forhold som ble til et livslangt vennskap. På sosiale medier fikk  de til og med sin egen hashtag: Bromance. Avskjedsvideoen viser et emosjonelt øyeblikk mellom to menn i storpolitikken. Det traff meg litt ekstra, for det fikk meg til å tenke på min egen lille bromance. Jeg sier liten, for den kan jo ikke akkurat hamle opp med amerikanske presidenter. Eller, jo, det kan den.

Nytt kapittel

Min bromance startet i 2004 og tok formelt slutt våren 2015. Egentlig startet den mye tidligere, men det var i disse årene vi jobbet sammen som lederduo i KK. Men selv om vi ikke jobber lenger sammen som team, fortsetter vennskapet med min partner in crime, Gjyri Helén Werp. Våren 2015 stod vi begge ved en skillevei: Gjyri Helén gikk over i ny stilling for å lede Aller Medias digitale kvinnesatsing, mens jeg overtok stafettpinnen som sjefredaktør for kvinnebladporteføljen. I flere år hadde vi vært et tett

team som jobbet sammen om det meste – hun som sjef og jeg som nestkommanderende. Nå skiltes våre veier. I det jeg tok over sjefredaktørstillingen, visste jeg at et kapittel var over. Sju år var gått siden vi begynte å jobbe sammen i KK – tiden var inne for å gå videre. Etter noen måneder sluttet jeg i Aller Media og startet på den reisen jeg er på i dag. En reise jeg aldri har angret at jeg startet på.

På bildet helt øverst ser du oss to henge og dingle i lufta over Nice noen uker før min siste arbeidsdag. Det er i midten av august og vi hadde litt spontant kastet oss på flyet sørover mot sol, sjø og riviera. Dels i desperasjon etter å forlenge sommeren, dels som en symbolsk avskjed med oss to som et jobbteam.

Vi stod på terskelen til noe helt nytt og spennende og det kjentes litt vemodig.

Jeg husker den grenseoverskridende følelsen da vi hang der oppe, høyt over strandpromenaden. Byen lå under våre føtter. Vi tittet bort på hverandre og lo hysterisk… En følelse av galskap og mangel på kontroll kombinert med en befriende oppdrift og frihetsfølelse. Et fantastisk panorama over området og en glitrende blå horisont på den andre siden… for et kick!

God kjemi

Hva er suksessen bak en vellykket bromance? Én ting er sikkert: Kjemien må stemme. Dere må like hverandre betingelsesløst. Og lojaliteten må være betingelsesløs. På Twitter ble det gjort et poeng ut av det varme blikket Biden ofte ga Obama da han talte. For min del kan jeg si at Gjyri Helèn er mitt beste publikum. Helt siden vi traff hverandre på flyet til Mallorca en gang på et stadig mer falmende 80-tall (med kurs mot Tjæreborgs guideskole), har jeg aldri møtt en person som har ledd mer av de teite kommentarene mine enn henne. Jeg kan fortelle dem igjen og igjen: Latteren er fortsatt like høy og varer nøyaktig like lenge.

Respekt for ulikheter

Fremfor alt handler denne bromancen om en grunnleggende respekt for hverandres styrker og ulikheter. Selv om vi har mye til felles, er vi også ganske forskjellige. Den dag i dag bøyer jeg meg i støvet over hennes utrolige gjennomføringskraft i målene hun setter seg, enten det er på jobb eller privat. Eller som da hun sto på scenen foran 7000 damer på Bislett Stadion og ønsket velkommen til gateløp like før hun skal løpe mila selv – selvfølgelig alltid på en tid som knuser min. Bare en ting å si: Respect! Og er det noe jeg vet, er at jeg får denne respekten tilbake.

Som Biden sa i sin takketale til Obama: Nøkkelen ligger i felles verdier. For vår del har vi alltid vært opptatt av å ha det gøy på jobb. Når vi har det gøy, er det så mye enklere å få til resultatene. For å holde turtallet oppe i en jobb med stort mentalt trøkk og et virvlende produksjonstempo, passet vi på å ha en god dose galskap inn i oppgavene. Det har holdt energien og humøret oppe. Det har selvfølgelig vært både opp- og nedturer. Å måtte si opp dyktige medarbeidere har utvilsomt vært det aller tøffeste utfordringen vi har hatt sammen. Men er du et godt team, står du sterkere. Dere løfter hverandre opp når den andre går ned.

Når tannhjulene klikker sammen i en høyere bromance, er det ingen grenser for hva du kan få til.

Men historien om en godt team handler selvfølgelig om resten av laget også. At du har dyktige medspillere rundt deg som drar i samme retning, som jobber på og som støtter – og som er med på galskapen.

Alt i alt — det jeg så i videoen av Obama og Biden, var en dyp takknemlighet over hva de fikk oppleve sammen gjennom mange års tett samarbeid. Jeg så et varmt vennskap som overskrider alskens presidentembeter. Og jeg så to kompiser klare for nye kapitler. Akkurat som min bromance.

 

Her er et lite glimt av jobbkapittelet vi har skrevet sammen. Foreløpig. For hvem vet hva som skjer i fremtiden…