IMG_0727-1024x1024

Derfor ble det mental trening og coaching

ENDRING OG AHA-OPPLEVELSER: Så hvorfor ble det mentaltrening og coaching? Hvordan var det det hele startet? Her er kortversjonen – som involverer både Altinn, Folkets Hus og en målrettet brite. Rart hvordan ting plutselig klikker på plass.

Det er en litt småkald novemberdag. Jeg er for første gang på Gründermessen i Folkets Hus i Oslo, og har kommet over et foredrag som ser litt spennende ut: «Goalmapping»… Passer bra, kan helt klart bli mer målbevisst. På messeområdet utenfor salen står en gjeng utstillere fra Skatteetaten, Altinn, Patentstyret og DnB (fin gjeng, ja). Ivrige gründerspirer løper litt opprømt mellom bordene. Hvor ofte blir du invitert på kaffe med Altinn, liksom?

Positivt fokus

På scenen i salen innenfor står Brian Mayne, den britiske foredragsholderen og mannen bak det mentale selvhjelpsverktøyet jeg har kommet for å høre om. Han snakker lavmælt til benkeradene, viser slides med piler, bokser og tversnitt av hjernen. Han forteller hvorfor Goalmapping ikke bare passer for businessfolk og gründerspirer, men for skoleungdom også – det skaper vekst og læring. På sirlig britisk forklarer han det vitenskapelige utgangspunktet for verktøyet, som visstnok er brukt av 3,5 millioner mennesker verden over. Han forklarer hvordan måten du tenker på påvirker kjemiske prosesser i hjernen, som igjen påvirker atferdsmønsteret ditt. Veldig enkelt forklart: Tenker du på nye måter, skjer det nye forbindelser i hjernen som skaper nye måter å handle på. Nervecellene lager nye motorveier, nye handlingsmønstre. Det var dette enkle, men likevel litt kompliserte budskapet Brian Mayne stod på scenen å formidlet denne gråkalde novemberformiddagen. Salen var med og jeg var med. Dette var gull.

Du kjenner den litt euforiske følelsen av plutselig å ha forstått noe viktig?

Noe som setter tingene litt på plass? Sånn kjente jeg det etter dette foredraget. Der og da ble jeg fan av både nevrovitenskap og positiv psykologi. Sistnevnte må jeg innrømme at jeg har sett på som litt lettbeinte 80-tallstanker. Men det jeg forstod, var at positiv psykologi ikke handler om urealistiske lykkeformler, men om å fokusere på positive krefter i mennesket, det som gir mening, lys og håp i livene våre. Et fokus som passet meg (og fortsatt gjør) som hånd i hanske. Det var så jeg hadde lyst til å løpe bort til Altinn å gi et smellkyss på kinnet. Men det hadde vel vært å dra den positive psykologien litt for langt…

Effektiv metode

Så langt Brian Mayne og Folkets Hus. For å gjøre en lang historie kort: Derfra var ikke veien lang til Nevro Lingvistisk Programmering. NLP er en metode for vekst og positiv endring i mennesket. Metoden bygger på flere vitenskaper, bl.a. nevrovitenskap, lingvistikk og kognitiv psykologi, og er et praktisk og målrettet verktøy som tar deg fra nåsituasjonen (utfordringen du ønsker å gjøre noe med) til ønsket situasjon (målet ditt). Metoden ble utviklet på 70-tallet og utvikler seg stadig i tråd med at ny kunnskap og erfaring kommer til. NLP jobber med helheten: Tanker, følelser og kropp. Tusenvis av coacher, ledere og andre verden over – også mange her i Norge – bruker NLP i sin praksis.

Hvorfor skal vi på død og liv endre oss? Kan vi ikke bare slappe litt av?

Jo, selvfølgelig. Og selvfølgelig er vi gode nok som vi er. Men vekst og utvikling er, uansett hvordan du ser på det, et grunnleggende behov i oss mennesker. Større bevissthet om oss selv, hvem vi er og hva vi vil, det å bryte noen grenser for seg selv, er noe de fleste av oss opplever som dypt tilfredsstillende. Det gir mening i livene våre. Ikke tilfeldig at gamle, gode Maslow plasserte dette behovet i sin behovspyramide.

For meg som alltid har vært opptatt av utvikling og fokus fremover, gir det stor mening å ha disse verktøyene. De siste årene har derfor mye handlet om å tilegne seg mer kunnskap i mental trening og coaching for min del. Det har vært et intenst løp: Det som i utgangspunktet skulle bli én sertifisering, er blitt til sju, nei, åtte. Den siste sertifiseringen tok jeg hos Raw Trening; Mental Trening level 1, et kurs utviklet av en av Norges beste mentaltrenere; Cecilie Ystenes Myhre. Ellers er det meste av utdanningen tatt ved Nordic Coach & NLP Academy (NOCNA), en skole som har gitt meg utrolig mye.

Ser altså på alle måter frem til fortsettelsen på denne reisen som boblet frem i nevrologien en novemberdag  i 2015. For det er jo reisen der jeg stadig utvikler meg som er selve målet. Takk til Altinn, forresten, som litt ufortjent ble viklet inn i denne historien.

 

Interessert i å høre mer om hva mental trening kan gi deg av effektive verktøy for positiv endring? Ta kontakt for info og timebestilling. MENTAL TRENING ER FOR ALLE!